Menu Close
Metodinė medžiaga🫂🔗
❤Depresijos po gimdymo simptomus patiria maždaug 1 iš 4 moterų.
❤Pastaraisiais metais padaugėjo atvejų, kai dėl depresijos po gimdymo, psichozės ar susijusių psichikos ir elgesio sunkumų, moterys ėmėsi destruktyvių veiksmų prieš save ar savo vaikus.
❤ Atlikus esamos situacijos analizę, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ėmėsi bendradarbiauti. Buvo ieškoma sprendimų kaip išplėsti ir sustiprinti sisteminę psichologinę pagalbą nėštumo metu ir pogimdyminiu laikotarpiu.
❤Buvo sukurtas bendras veiksmų planas, kuriuo siekiama: geriau pasirūpinti nėščiosios, gimdyvės ir vaikus iki 3 metų auginančių tėvų emocine ir psichologine būsena, mažinti depresijos po gimdymo bei susijusių psichikos ir elgesio sunkumų bei sutrikimų pasireiškimą, gerinti depresijos po gimdymo atpažinimą, didinti pagalbos prieinamumą nėščiosioms, gimdyvėms ir mamoms (tėvams), sudaryti sąlygas jiems puoselėti socialinius ryšius ir didinti socialinę įtrauktį, ugdyti tėvų gebėjimus savarankiškai spręsti socialines problemas ar išvengti jų atsiradimo.
❤Viena iš šio plano priemonių – metodinė medžiaga „Mamos emocinė sveikata. Pokyčiai gyvenime laukiant mažylio ir jį auginant“. LEIDINĮ ATSISIŲSTI GALITE ČIA: https://pktc.lt/…/metodine-medziaga-mamos-emocine…
❤Medžiaga skirta bei aktuali nėščiosioms, gimdyvėms ir šeimoms, besilaukiančioms ir auginančioms vaikus nuo iki 3 metų, su šeimomis bendraujantiems ar joms paslaugas / pagalbą teikiantiems specialistams, emocinę paramą ir pagalbą šeimoms teikiantiems subjektams, nevyriausybinėms organizacijoms, socialinių paslaugų ir kitoms įstaigoms, krizių centrams ir pan.
❤Labai svarbu, kad specialistai, dirbantys su vaikais ir šeimomis, veiktų proaktyviai – laiku atpažintų galimos depresijos po gimdymo, psichozės ar susijusių psichikos ir elgesio sunkumų ar sutrikimų, kilusių dėl nėštumo, gimdymo ar pogimdyminio laikotarpio, požymius ir laiku pasiūlytų bei suteiktų šeimoms atitinkamą pagalbą.
❤TEGUL PAGALBA VISADA BŪNA PRIEKYJE!
Plačiau apie 1000 pirmųjų motinystės dienų veiksmų planą skaitykite čia: https://socmin.lrv.lt/…/1000-pirmuju-motinystes-dienu…/
Skip to content